Yrittäjyyttä 40 vuoden kokemuksella

14.03.2013

MPS-Yhtiöiden toimitusjohtaja ja hallituksen puheenjohtaja Marcus Herold on toiminut yrittäjänä kohta 40 vuotta johtaen MPS:n kansainvälistä organisaatiota. Hän ja amerikkalainen Thomas GrosJean (1943-2006) perustivat yhteisen yrityksen vuonna 1974. Herold on oman yrityksensä johtamisensa ohella toiminut noin 10 yhtiön ja organisaation hallituksissa. Yrittäjäurallaan hän on coachannut ja rekrytoinut tuhansia johtajia ja yrittäjiä.

Miten itse päädyit yrittäjäksi?

Omaan valintaani ryhtyä yrittäjäksi vaikutti osittain oma urheilutaustani. 24-vuotiaana kauppislaisena olin elämänvaiheessa, jossa harkitsin erilaisia työmahdollisuuksia. Koripallopiireissä tapasin amerikkalaisen, joka puolivahingossa oli päätynyt Suomeen asumaan. Hän esitteli minulle alussa olevaa liikeideaansa, joka koski soveltuvuusarviointien tekoa. Markkinoilla ei ollut minkäänlaista ymmärrystä ja tietämystä tällaisista palveluista. Samoihin aikoihin sain myös tarjouksen ryhtyä erään konsernin johtoryhmän assistentiksi. Tuollainen tehtävä oli siihen aikaan, 1974, erinomainen sisäänajo ja kehittymispaikka laajemmalti yrityselämään ja johtamiseen.

Ollessani vaikean valinnan edessä, keskustelin muutaman asiantuntijan ja suuresti arvostamani isäni kanssa edellä mainituista kahdesta vaihtoehdosta. Lopulliseen ratkaisuuni vaikutti isäni toteamus: ”On selvä, että johtoryhmän assistentin tehtävä on näistä kahdesta vaihtoehdosta parempi, mutta sinun tulee tehdä päätös sen pohjalta, mikä on oma uskosi ja tunteesi.” Jokin sisälläni kertoi minulle, että tässä uudessa liikeideassa on minulle moniulotteinen haaste, täynnä mahdollisuuksia. Ja kun lisäksi pankinjohtaja oli yrityslainan suhteen myönteinen, aloitin 1974 lopussa liiketoiminnan yhdessä ei sanaakaan suomea puhuvan amerikkalaisen yrittäjäkollegani kanssa.

Kohta 40-vuotisen yrittäjäurani aikana en ole katunut päätöstäni. Päinvastoin, tämä aika on antanut huomattavasti enemmän kuin uskalsin ikinä odottaa.

Mitä mielestäsi yrittäjäksi aikovalta edellytetään?

Kahta samanlaista yrittäjää ei ole, jokainen on oma persoonansa omine lähtökohtineen. Aloittavalla yrittäjällä on syytä olla realistinen kuva itsestään, omasta osaamisestaan ja kokemuspohjastaan. Yrittäjän on tunnettava itsensä, omat vahvuutensa ja heikkoutensa.

Liike-elämän muutos- ja kehittymistahti on nykypäivänä aivan erilainen kuin aloittaessani itse yrittäjänä. Pelkkä oma osaaminen ei riitä samalla lailla kuin aikaisemmin. Tänään yrittäjän on osattava nopeasti rakentaa ympärilleen ”voittajatiimi” ihmisistä, jotka kompensoivat yrittäjän omia heikkouksia ja puutteita. Nämä ihmiset voivat olla organisaation sisäisiä tai ulkopuolisia henkilöitä. Hyvä mentori tai coach on korvaamaton apu – aivan kuten isäni ”coachaus” oli aikoinaan minulle.

Itsetuntemuksen lisäksi painottaisin tuoreen yrittäjän arvoja, liikeideaa sekä strategiaa. Kun ne ovat riittävän selkeitä, ne kestävät alkuvuosien paineet ja yhtiön konsepti on asiakaspiirissä uskottava.

Millaisia vinkkejä antaisit yrittäjyyttä uravaihtoehtona pohtiville?

Meitä yrittäjiä on moneksi. On dynaamisia, määrätietoisia yrittäjiä, on varovaisia, pidättyväisiä, analyyttisia sekä huikean innovatiivisia yrittäjiä tai ylienergisiä, positiivisia myyntihenkisiä yrittäjiä. Olkoon tausta mikä tahansa, yhteistä on arvopohja, halu, usko ja kyky keskittyä mahdollisuuksiin eikä mahdottomuuksiin. Visioi ja unelmoi miltä tulevaisuus näyttää - yllättäen kohta olet siellä!

Rohkeutta on monenlaista, mutta sitä yrittäjällä on oltava. Vaikeudet on kestettävä, mutta niitä ei tarvitse kohdata yksin. Kompensoi omat heikkoutesi paneutumalla kunnolla rekrytointiin, jotta saat tiimin, jossa jokainen hoitaa oman tonttinsa osana kokonaisuutta ja sen menestystä. Ole tietoinen omasta tavastasi johtaa, koska yrityksen eri kehitysvaiheet edellyttävät muutosta myös johtamisessa.

Ei pidä unohtaa tuurin merkitystä. Kuten eräs huippupujottelija totesi toimittajalle joka kysyi: ” Miten on mahdollista että sinulla on niin paljon tuuria että voitat kisoja näin ylivoimaisesti?” – ”Mitä kovemmin harjoittelen, sitä enemmän näyttää olevan tuuria”.

Yrittäjän on annettava paljon itsestään, mutta yrittäjyys antaa myös valtavasti sisältöä elämään. Älä kuitenkaan unohda yrittämisen ohella pitää huolta itsestäsi. Kun yrittäjä voi hyvin, yritykselläkin on paremmat edellytykset menestyä. Pidä siis yrityksesi ohella huolta perheestäsi, ystävistäsi ja fyysisestä kunnostasi – tasapainolla pääset tuloksiin!

Jaa tämä uutinen