Valitse älykkyystestillä paras pianisti?

19.03.2012

Jymyuutinen soveltuvuusarvioinnin tekijöille: harjoittelulla ja kokemuksella ei ole merkitystä – menestymisen ennustamiseen riittää pelkän työmuistin arviointi. Tai sitten ei.

Törmäsin sattumalta edellisvuotiseen, mutta edelleen ajankohtaiseen Talouselämän artikkeliin. Se tarjosi soveltuvuusarvioinnista kiinnostuneille jymyuutisen: ”tutkijoiden mukaan älykkyydestä johtuvan työmuistin merkitys on suurempi kuin harjoittelun merkitys - esimerkiksi pianisteilla.” Sama havainto kuulemma pätee monissa muissakin ammateissa ja tehtävissä.

Kuulostaako epäuskottavalta? No, sitä se taitaa ollakin.

Mitä tutkimustulos sitten oikeasti sanoi? Alkuperäisen uutisen (voi vaatia mahdollisesti kirjautumisen) mukaan pianonsoiton harjoittelu oli lähimuistitestiä monin verroin tärkeämpi onnistumisen ennustaja. Eikä tutkimus käsitellytkään soittotaitoa sinänsä, vaan soittoa nuoteista ilman harjoittelua ensi näkemältä, ns. prima vistaa. Tällainen tehtävä vaatii paljon lähimuistilta. Lähimuistitesti auttaa siis ennustamaan, kumpi yhtä paljon harjoitelleista pianisteista selviää paremmin prima vista -tehtävästä. Hyvä sekin.

Kun muusikon pitää tehdä muutakin kuin lukea nuotteja, ehkä lähimuistitesti ei sittenkään korvaa koesoittoa orkestereiden valinnoissa.

Tieteellinen tutkimus – tylsää ja väritöntä?

Aikamoinen kärjistys toimittajalta siis. Mutta kärjistykset ja liioittelu ovat aina kuuluneet myös tieteentekijöiden tehokeinovalikoimaan. Monet psykologian ja työntutkimuksen suurista nimistä ovat kunnostautuneet räväköinä lausujina ja poleemisina pakinoitsijoina, myös tutkimusjulkaisuissaan. Alan 1900-luvun alun klassikoiden lukeminen ei ole ollenkaan tylsää, vaan käy hyvin seitsemänhymypäivää-tyylisestä viihteestä.

Ja hyvä journalisti terävöittää vastakkainasetteluja vähän lisää. Näin saadaan soveltuvuusarvioinnin ammattilaistenkin perustyöhön draamaa.

Soveltuvuusarviointien ostamisessa pätee sama sääntö kuin muussakin kaupassa: jos lupaus näyttää liian hyvältä ollakseen totta, se ei luultavasti ihan totta olekaan. Malta katsoa ja kysellä otsikon taakse.

 

Kolumnistimme Petri Raivola toimii seniorikonsulttina MPS:n Tampereen toimistolla, kun kolumnien kirjoittamiselta ehtii.

Jaa tämä uutinen