Kilpailu parhaista osaajista Kiinassa kiihtyy

18.11.2014

”Ihmiset ovat yrityksemme tärkein voimavara” ei ole koskaan ollut niin totta kuin tänä päivänä Kiinassa. Taistelu parhaista talenteista kiihtyy jatkuvasti entisestään, etenkin länsimaalaisten yritysten välillä. Tekninen osaaminen oikealta toimialalta, kielitaito, kokemus kansainvälisestä työympäristöstä sekä erimaalaisista esimiehistä ja kollegoista, herkkyyttä raportoida takaisin esimerkiksi pohjoismaiseen pääkonttoriin, strateginen ajattelumalli sekä oma-aloitteinen toimintatapa ei ole osaamispaketti, joka löytyy ihan jokaiselta kandidaatilta.

Yli 80:tä prosenttia esimies- ja johtajatason osaajista lähestytään vuosittain uusien uramahdollisuuksien tiimoilta, valtaosaa useammankin kerran vuodessa. Pätevistä avainhenkilöistä kiinni pitäminen nousee yritysten keskeisimmäksi haasteeksi. Työvoima ei ole enää halpaa eikä sitä ole rajattomasti saatavilla.

Vaikka aktiivisesti uusia mahdollisuuksia tänä vuonna etsii vain noin joka viides keski- tai ylimmän johdon avainhenkilö, lisäksi yli 60 prosenttia lukeutuu passiivisiin työnhakijoihin eli ovat avoimia uusille mahdollisuuksille. On siis elintärkeää tunnistaa, mitkä tekijät tämän päivän ammattilaisia motivoi. Suurin syy lähteä uusiin tehtäviin on edelleen kompensaatio ja palkkiot, mutta selkeämpi urapolku, haastavammat työtehtävät sekä yrityksen strateginen suunta merkitsevät lähes yhtä paljon. Kiinan työmarkkina on kypsynyt ja länsimaalaistunut viime vuosina merkittävästi.

Mistä syistä työntekijät sitten puolestaan pysyvät yrityksessä? Nykyisen työpaikan tarjoamat haasteet ja kasvava vastuu, työ- ja vapaa-ajan tasapaino, johtajuus ja yrityksen tulevaisuuden näkymät sekä erityisesti lähiesimies vaikuttavat eniten työntekijöiden tyytyväisyyteen. Näihin panostamalla edes keskimäärin yli 20 prosentin odotettu palkankorotus ei välttämättä houkuttele avainhenkilöitä kilpailijalle.

"Suorahakukonsultin arki Kiinassa on kovaa myyntityötä", toteaa MPS Kiinan toimitusjohtaja Tero Kosonen. Tarvitaan ammattitaitoista ja osaavaa konsulttia luomaan positiivista työnantajabrändia ja paketoimaan haussa oleva tehtävä houkuttelevalla, mutta kuitenkin realistisella tavalla. Huippuluokan kandidaateilla on mistä valita. Lisäksi he arvioivat asiakasyrityksen brändiä sekä työnantajakuvaa sosiaalisessa mediassa. Haastattelusta lähiesimiehen kanssa on jäätävä positiivinen kuva ja ylimmän johdon odotetaan osallistuvan rekrytointiprosessiin. "Perinteinen autoritäärinen johtamistyyli ei enää iske vaan johtajuudelta odotetaan oikeudenmukaisuutta, kunnioitusta sekä vastavuoroista luottamuksen ilmapiiriä", kuvaa Kosonen Kiinan johtamiskulttuurin muutosta.

MPS Kiinan pääkonttori sijaitsee Shanghaissa, jossa asiakkaitamme auttaa yli 20 MPS:n konsulttia ja research konsulttia. www.mpsglobe.cn

Teksti: Niina Sillanpää

Jaa tämä uutinen