Etsitään sopivaa työntekijää - tositarkoituksella

Kuva: Hanna Nissinen

13.06.2013

Hakusana deitti ja näyttöön tulee osoitteet pariinkymmeneen sivustoon, jotka tarjoavat mahdollisuutta löytää seuraa. Omia sivustojaan on eri-ikäisille, eri harrastuksille, eri etnisille ryhmille, lyhyttä tai pitkäaikaista suhdetta etsiville. Deittiseuraa tositarkoituksella tai seikkailumielessä etsiville näyttää olevan enemmän palveluita kuin työpaikanhakijoille!

Äkkiseltään katsoen deittien ja työpaikan/työntekijän haussa internetissä on paljon samaa. Saitit tarjoavat tilan kysynnän ja tarjonnan kohtaamiseen, kumpaankin jätetään toiveprofiileita ja kummastakin haetaan omiin toiveisiin sopivia kontakteja. Deittisivuston ohjeet profiilin laatijalle sopivat suoraan rekrytointikonsultin neuvoiksi työnhakijalle: mieti ensin, mitä olet etsimässä; kun kuvaat itseäsi, älä valehtele, mutta älä myöskään korosta heikkouksiasi; jos jokin asia on sinulle tässä suhteessa ehdottoman tärkeä, muista mainita se; pyri vastaamaan lomakkeen kaikkiin kohtiin.

Internetdeittailu tuo arvioinnin ilmapiirin kumppanin etsimiseen

Deittisivujen profiilit rakennetaan ensitreffien kannalta järkevistä kysymyksistä. Tupakoitko? Pidätkö lemmikeistä? Haluatko tavata tanssiravintolassa vai mökin laiturilla? Haluatko tavata miehen vai naisen? Nämä ovat yksityisyyteen kuuluvia kysymyksiä, joita ei todellakaan kysytä työnhakulomakkeessa. Mutta myös työnhakulomakkeessa tärkeimpiä profiloijia ovat yksinkertaiset, karsivat kysymykset: onko sinulla ajokortti? Osaatko ruotsia? Suostutko tekemään vuorotyötä? Oikeat vastaukset pitävät yllä toivoa kutsusta ensitreffeille tai työpaikkahaastatteluun.

Onko samanlaisuus vai erilaisuus parempi ennuste onnellisuudelle?

Onnellisiin suhteisiin näyttää kuuluvan valmius samankaltaiseen toimintaan ennemmin kuin persoonallisuuksien samanlaisuus. Yhteensopivat parit tekevät asioita yhdessä ja nauttivat siitä, vaikka heidän toimintatapansa olisivat erilaiset. Enemmän yhdessä aikaa viettävät parit ovat tyytyväisempiä ja pysyvät yhdessä pitempään.

Eri-ikäisten ja erimittaisten suhteiden tutkimus on antanut viitteitä siitä, että persoonallisuuden samankaltaisuuden ja erilaisuuden välinen suhde näyttää muuttuvan suhteen myötä. Nuorten suhteen alussa samanlaisuus helpottaa yhteisen elämän rakentamista. Kun elämä monimutkaistuu työuran kehityksen ja lastenkasvatuksen myötä, erilaisuudesta tulee usein rikkautta. Erilaisella parilla on monipuolisempia keinoja kohdata arjen moninaiset haasteet, joten he kokevat enemmän onnistumisia, vähemmän turhautumista.

Ilmiö on tuttu työelämästäkin: yksinkertaiset työt sujuvat parhaiten yhdenmukaisessa porukassa, monimutkaiset ja kehittyvät työt vaativat monipuolista osaamista ja erilaisia tyylejä eli aitoja tiimejä.

Jaa tämä uutinen