Coach on työelämän personal trainer

20.06.2016

Coaching antaa mahdollisuuksia laajentaa omaa näkökulmaa, oppia lisää itsestä sekä lähteä kehittämään omaa toimintaa.

Haluatko ottaa vastaan uusia kehittymishaasteita ja kenties edetä urallasi? Tai ottaa haltuun uusia tapoja toimia vaikkapa haastavissa vuorovaikutustilanteissa? Vai oletko itsenäisessä roolissa, jossa kaipaat mahdollisuutta keskustella ja löytää uusia näkökulmia? Tai saatko palautetta, että oma toimintasi kaipaisi muuttamista?Työelämän coaching ei kenties ole ihmelääke kaikkiin yllämainittujen kaltaisiin tilanteisiin, mutta antaa kuitenkin mahdollisuuksia laajentaa omaa näkökulmaa, oppia lisää itsestä sekä lähteä kehittämään omaa toimintaa. Se sopii sekä tilanteisiin, joissa on jokin ongelma tai kehittymishaaste että vaiheisiin, jossa halutaan edelleen kehittää omia vahvuuksia.

Mitä on coaching?

Mitä coaching sitten on? Tavoitteellista oman itsensä ja oman toiminnan kehittämistä. Mitä se siis sisältää? Keskusteluja, kysymyksiä, oivaltamista, pohtimista, havaintoja, harjoituksia ja toimintaa. Toisin kuin hyvä urheiluvalmentaja, coach ei sinänsä opeta sinulle uusia toimintamalleja tai tarjoa tietoa. Sen sijaan hän antaa sinulle mahdollisuuden ottaa oma tilanne ja siihen liittyvät suunnitelmasi aktiivisen tarkastelun kohteeksi sekä foorumin lähteä tekemään haluamiasi kehityskokeiluja. Kuin taitava näyttämön valomestari hän osaa kohdistaa valon eri paikkoihin, jotta tarvittavia asioita nousee esiin kohdattavaksi ja työstettäväksi. Toisaalta coaching ei ole pelkkää keskustelua, vaan se väistämättä johtaa tavoitteelliseen oman toiminnan muuttamiseen ja uusien käyttäytymismallien kokeiluun.

Kenelle?

Kenelle coaching sopii? Sinulle, jolla on halua kehittää itseäsi ja halua tarkastella omaa toimintaa. Se sopii toisaalta kehittymisen tueksi työuransa alussa olevalle, vaikkapa ensimmäiseen esimiestehtävään siirtyneelle. Toisaalta se voi yhtä lailla antaa uusia eväitä jo paljonkin kokemusta kartuttaneelle tekijälle, sillä coachingissa pääset käyttämään kaikkea kertynyttä kokemustasi ja osaamistasi, ja valjastamaan sen hyödyksesi uusiin tilanteisiin. Avoin mieli ja tahto kehittyä, siinäpä eväät onnistuneeseen coachingiin.

Kirjoittaja on Juha Vaara. Juha toimii seniori konsulttina MPS Career Oy:ssä.

Jaa tämä uutinen